cookies

Saturday, March 17, 2012

::sedap & menyelerakan::Ayam Goreng Mentega Bersama Madu

Assalamualaikum


Alhamdulillah sekarang ni kesihatan dah ok...dah boleh memasak untuk suami terchenta...dah boleh mengemas-ngemas rumah baru...dah boleh main-main ngan kucing-kucing kesayangan (ChanteQ, Kechik, jojey, Hachiko)...dah boleh menjalankan kewajipan sebagai seorang isteri yang solehah...Amin...terima kasih Allah...

17 Mac 2012
Seperti hari-hari minggu yang lain...memasak dah jadi satu kewajipan...hari nie start memasak dah lewat...dalam kul 5 petang..
waaa...ni dah terlebih lewat!!...
jangan salah sangka...ni masak untuk makan tengah hari ok...haaa...pelik kan...

ye la...dari pagi sampai lepas tengah hari (kul 3 petang) kami suami isteri menyibukkan diri mengemas rumah...dah lama rumah ni tak berkemas...serabut pun ada gak...tengah hari i just buatkan cucur bawang adabi jer...tambah udang sikit (request dari suami)...nak lebih sedap katanya...
mengemas punya pasal sampai lupa dah kul 4 petang..huhuhu...lepas siap bersihkan diri (mandi la) baru i mula memasak...

tapi yang bestnya...masa i tengah mandi...my hubby sambung mengemas dapur...cuci pinggan mangkuk, sediakan bahan untuk memasak...siap buat sambal belacan lagi...sambal belacan BITW (best in the world)...my hubby letak sendiri nama tue...i iya kan aje la... :)

Menu makan tengah hari untuk hari ni (makan kul 6 petang) adalah.....
++ Nasi putih
++ Ulam kacang panjang dan kobis putih
++ Kacang buncing goreng bersama udang
++ Ayam goreng mentega bersama madu

1st time i buat menu ayam goreng mentega bersama madu nie...resepi i ambik dari Mr.Google...
tp resepi asal ala2 macam buat pisang goreng (coz ayam celop dalam tepung)..tp i dah tunggang tebalikkan resepi nie ikut suka hati...tak guna tepung...goreng terus jer...
my hubby cakap sedap sangat...semua lauk hari ni i dapat A+...waaa....bestnya!!!!


nak taw resepinya...tengok kat bawah nie:

Ayam Goreng Mentega Bersama Madu
Bahan-bahan 
- 3 ketul kepak ayam
- 1/2 bawang besar
- 1 biji cili merah
- 3 biji cili padi (boleh letak lebih kalau nak pedas)
- 1/2 sudu kecil gula
- sedikit garam
- sedikit serbuk pati ikan bilis Maggi
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit serbuk lada sulah
- 1 sudu besar madu
- 2 sudu besar mentega ( i guna butter cup)
- minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1- Gaul ayam bersama gula, pati ikan bilis, lada hitam dan lada sulah. Perap selama 15 minit.
2- Kemudian, goreng ayam tadi. Angkat dan toskan.
3- Cairkan mentega. Goreng bawang, cili merah dan cili padi sehingga naik bau.
4- masukan ayam tadi dan madu. Kacau seketika dan sedia untuk di hidangkan.

Mana gambar????emmm....tak sempat nak snap sebenarnya...semua dah masuk dalam perut...laju jer makan tadi....hingga menjilat pinggan dan jari...next time klu i buat lagi i letak pic ok...

Nak masak apa plak untuk esok yer????

No comments:

Post a Comment